Thursday, May 17, 2012

Vznik portálu Seznam.cz a jeho růst


Vznik portálu Seznam.cz se datuje k roku 1996. V té době vznikl jako první vyhledávací server v České republice. Od té doby do roku 2012 tento server urazil velkou cestu. Pojďme se na ni podívat.

Seznam.cz vznikl jako první katalogový vyhledávací server. Dnešní vyhledávače se mohou pyšnit fulltextovým vyhledáváním. V roce 1996 tedy Seznam.cz fungoval pouze na principu katalogu. Vlastně tak jako i jiné vyhledávače v té době. Když člověk něco potřeboval, musel si to sám vyhledat „listováním“. Katalog byl velice omezen, protože dokázal nabízet webové stránky až poté, co byly do katalogu zaregistrovány. Po tomto kroku si je mohli uživatelé sami vyhledat.
1996
Proč tedy Seznam.cz vlastně vznikl? No především proto, aby poskytl uživatelům internetu možnost si vyhledat potřebné stránky, bez toho aniž by znal jejich adresu. Když člověka zajímala sekce např. zdraví, vyhledával si sám v této sekci to, co potřeboval. Když se mu nedařilo najít požadovanou stránku, mohl použít dokonce i fulltextové vyhledávání. Problémem bylo, že se vyhledávalo pouze v tomto katalogu. Dnes to za vás už udělá prohlížeč, ale to trochu předbíhám.
To byl tedy zrod serveru Seznam.cz. Co bylo dál? No e-mailová schránka v roce 1999. Vlastník Seznamu.cz zřejmě na základě nabídky služeb v zahraničí pochopil, že i čeští uživatelé internetu by tuto službu také ocenili. Vznikl tedy email a k tomu i vyhledávač emailových adres. Schránka měla kapacitu neuvěřitelných 10 MB. Co to je oproti dnešním neomezeným schránkám, že?
1999
Další oblastí, do které se Seznam.cz pustil, bylo zpravodajství Novinky.cz a on-line nabídka realit na realitním serveru Sreality.cz To už byl rok 2000. Jak je vidět, tak Seznam.cz se zaměřil na to, po čem lidé v té době prahli. Internet v té době sice neměl k dispozici každý obyvatel naší republiky (5,8 % domácností a 75 % podniků, zdroj ČSÚ), ale i tak lidé vždycky zajímalo aktuální dění. Proto spuštění zpravodajství považuju za ten druhý nejdůležitější krok ihned po emailové schránce. Vytvoření realitního serveru nevidím jako přínos pro běžného uživatele, ale jak je vidět, tak se Seznam.cz v té době chtěl odlišit od ostatních. Jelikož se se svými Srealitami dostal na první místo mezi online realitními servery, tak i tento krok se jim povedl. Jelikož Seznam.cz pochopil, že katalogové vyhledávání asi nebude „to pravé ořechové“, začal jako první v ČR používat fulltextové vyhledávání od Googlu.
Později se Seznam.cz vrhnul na finance. Tato oblast zajímá snad všechny občany naší republiky. Ať už ve chvíli, kdy chtějí své peníze investovat, či jak si co nejlépe zařídit půjčku. V té době se psal rok 2004 a 2005 a Seznam.cz rozšířil své portfolio i o nabídku zaměstnání Spráce. Konečně se i úvodní stránka změnila. Už to nebyl jenom strohý katalog. Už to prostředí bylo přívětivější. Vlastně se to ani moc neliší od dnešní podoby. I když víc jak 10 rozdílů by se určitě našlo :).
2004
V roce 2006 se Seznam.cz mohl chlubit možností trvalého přihlášení do emailové schránky. No kdo to dnes nevyužívá?! Tento rok byl vy znamení „core business“. Do jeho nabídky přibyla „Kinománie“, tedy legální stahování filmů a potom „Encyklopedie.cz“, která zase umožnila vyhledávání ve třech světových encyklopediích. Nevím jak vy, ale já jsem „Kinománii“ nezaregistrovala. Každopádně se v tomto období vylepšovaly stávající služby. Respektive domácí stránka začala nabízet zpravodajství, počasí a televizní program šitý na míru uživatele. Bylo to vlastně něco, co si konečně mohl sám uživatel nastavit, aby se mu zobrazovalo. No super. Tohle zůstalo do teď. V tomto roce již také byly k dispozici mapy. Určitě neměly všechny vychytávky z posledních let, každopádně už uměly zobrazit letecké snímky. Já bych řekla, že na rok 2006 to všechno byl úspěch. Asi byl Seznam.cz právoplatně jedničkou na trhu.
2006
Další službou, podle mě důležitou, byl vznik Zboží.cz (2009). Já tuto službu používám několikrát do roka a jsem za ni ráda. Proč neušetřit pár korun při nákupu přes internet. Co vlastně tato služba nabízí? Uživatel si vyhledá přes tuto stránku zboží. Výsledkem je vyhledaný výrobek v různých e-shopech. Každý má tedy možnost si najít nejpřijatelnější, ať už cenově, či přívětivostí služeb, nejvhodnější elektronický obchod, kde si poté zakoupí daný produkt.
2009
Předposlední službou, kterou Seznam.cz nabídl byla „Jarmara“ (2011). Je to vlastně truhla (jarmara) plná tajemství kolem Járy Cimrmana. Jára Cimrman mi nevadí, pár her jsem viděla, ale nepřijde mi, že by to byla jedna z chybějících služeb. Možná bych spíše ocenila něco kolem zdraví nebo tak něco. Ale budiž. Asi i s touto službou dokázal Seznam.cz zacílit na tu správnou skupinu uživatelů. V tomto roce si uživatelé mohli přizpůsobit vzhled stránky. Objevilo se několik motivů na výběr, či si uživatel může nahrát svoji fotografii. Jelikož mám ráda takováto přizpůsobení, kdy se odliším od většiny uživatelů, tak jsem za tuto službičku ráda.
Poslední (nejnovější) službou, kterou Seznam.cz sputil byl Mixér a to v dubnu t. r. (2012). Uživatelé si mohou přehrávat písničky dle různých žánrů. Nalezneme zde hitovky i staré písničky, které kdysi vycházely na kazetách. Jelikož od té doby jsem již měla pár chvil, kdy jsem nevěděla, co si pustit za hudbu, tak zde jsem nalezla to, co mě pohladilo po duši. Kdo nemá vyhraněný styl a spokojí se i se starými hity, tak tomu tuto službu určitě doporučuji.

Shrnutí:

Seznam.cz začal svoji internetovou éru jako první katalog v České republice. Od té doby se do jeho služeb zařadil email, zpravodajství, reality, finance a nabídka zaměstání, kinománie, encyklopedie, mapy, vyhledávání zboží, jarmara a v poslední době mixér. Krom toho všeho došlo i k vyplepšení grafické podoby předpovědi počasí. Jakými směry se Seznam.cz vydá dál, opravdu netuším, ale věřím že i další služby budou stejně oblíbené, jako ty dnešní.

Zdroje:
http://www.seznam.cz/
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/podnikatelsky_sektor
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/informacni_technologie_pm
http://archive.org/web/web.php

No comments:

Post a Comment