Wednesday, May 9, 2012


Nová platforma OWD (Open Web Device) pro chytré mobilní telefony. Jaké jsou šance na úspěch?

Někteří z vás již jistě zaznamenali, že na letošním Mobile World Congress v Barceloně, byla představena nová platforma pro chytré mobilní telefony pod názvem Open Web Device (dále jen OWD), která je open source. Za jejím vývojem stojí telekomunikační skupina Telefónica a organizace Mozilla. A v čem se platforma liší od ostatních? Platforma nevyužívá nativní aplikace, ale je založena pouze na webovém prohlížeči (Firefox) a veškerá funkcionalita je dostupná přes webové aplikace. K tomu je zapotřebí datové konektivity, ale základní funkce (sms, hovory, kalendář,…) budou dostupné i v offline režimu. Využití webových aplikací umožňuje zpřístupnit funkce chytrých telefonů v mnohem nižší cenové kategorii, než je tomu doposud. Odpadá řada mezičlánků potřebná ke spolupráci aplikací s hardwarem, což zrychluje fungování přístroje a také snižuje cenu. Sice nejlevnější chytré telefony od Androidu se dají sehnat pod 3 tisíce korun, ale telefony s OWD budou ještě levnější a znatelně výkonnější. První vyrobený prototyp, který byl k vidění na MWC, stál necelých 1500 Kč a oproti konkurenci zazářil vyšším výkonem. Právě poměr cena/výkon je jedna z předností nové platformy. Podobu uživatelského rozhraní, označovaného pod názvem Gaia, nové platformy můžeme vidět na obrázku níže (viz. Obrázek 1).
Obrázek 1 - uživatelské prostředí Gaia platformy OWD
Platforma má v současné době řadu nedostatků a jedním z nich je, že zatím neexistuje API pro přístup ke kameře telefonu a nefunguje multitasking. Tento a ostatní nedostatky by měly být do vydání platformy, které se plánuje koncem letošního roku, odstraněny. Základní funkce jako hovory, zprávy, hry, kalendář, notifikace a další jsou již funkční a do budoucna se počítá i s technologií NFC.

Jaké jsou šance na úspěch?
V současné době je trh mobilních platforem nasycen a je těžké se prosadit. Podle mého názoru by k prosazení a udržení na trhu mohla OWD využít právě poměru cena/výkon a zaměřit se na nižší sociální oblasti jako je například oblast Latinské Ameriky, kde velká část trhu nemá k chytrým telefonům přístup právě z finančního hlediska. Také na trhy, na kterých nedominuje Android či iOS, a je dostatečný prostor pro konkurenci.
Velkou výhodou, ze které by platforma mohla těžit je funkčnost na všech androidích zařízeních. Platforma má podobný kernel a ovladače a to znamená, že výrobci nebudou muset upravovat HW a zařízení budou s OWD platformou výkonnější než s Androidem. Mělo by se předejít i velké fragmentaci verzí, jako tomu je nyní u Androidu. Úspěch platformy také závisí na přijetí html5 v podobě webových aplikací a odpoutání od nativních aplikací, lidé si musí zvyknout na používání webových aplikací. Aby si uživatelé zvykli, prvním krokem je to, že nepoznají, zda se jedná o nativní anebo webovou aplikaci z hlediska výkonu a prostředí aplikace bude pro uživatele přívětivé. Z pohledu výkonu k tomu je dobře našlápnuto tím, že odpadá výpočetní výkon pro běh OS. Vývoj html5 a platformy OWD jde ruku v ruce. Pokud by se OWD na trhu dokázala pomalu prosazovat, pravděpodobně by přibylo vývojářů webových aplikací a celkově by trh rychleji směřoval k tomuto trendu. Pokud se webové technologie budou dále rozvíjet (o čemž není pochyb) a celkově bude webové prostředí výkonnější, znamenalo by to snadnější přístup ke zdrojům zařízení (kamera, NFC…), snížení odezvy OWD zařízení a pravděpodobně i vyšší prodeje těchto zařízeních.

Budoucnost mobilního trhu
Dalo by se říci, že éra aplikací pomalu odeznívá a trh se orientuje ke službám. Na trhu mobilních platforem by to za určitou dobu mohla být válka mobilních webových prohlížečů namísto války mobilních OS. Podle mého názoru výrobci OS jako Google (Android), Apple (iOS), RIM (Blackberry), Microsoft (Windows Phone) a další by se měli soustředit na vývoj webového prohlížeče, aby podporoval nejnovější webové technologie a poskytoval prostředí vhodné pro běh webových aplikací. Otázkou stále zůstává, zda je vhodná doba na nasazení platformy OWD s ohledem na datové pokrytí a zda Telefonica společně s Mozillou nepředbíhají svou dobu.

Zdroje
Open web device [online]. [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://www.openwebdevice.com/
Open Web Device: Mozilla s Telefónikou chtějí zabít levné Androidy [online]. [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://www.cnews.cz/telefony-open-web-device-mozilla-s-telefonikou-chteji-zabit-levne-androidy-mwc
Telefonica signs up for Mozilla's mobile Web OS [online]. [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://reviews.cnet.com/8301-13970_7-57385412-78/telefonica-signs-up-for-mozillas-mobile-web-os/  


No comments:

Post a Comment