Friday, April 13, 2012

Jaký je rozdíl mezi tablety a ultrabooky? Proč vlastně máme dva různé názvy pro podobná zařízení? Splynou v jediný segment?


Ultrabooky
Notebooky, které zeštíhlily, nabraly na výkonu, zvýšila se výdrž baterie. Ultrabook je ochrannou známkou společnosti Intel. Intel standardizoval pojem ultrabook – musí běžet na platformě od Intelu, lehčí než 1,5kg a baterie by měla vydržet více jak 5 hodin.
Proč vznikly ultrabooky – tento nový segment trhu definoval Intel. Hledal nové příležitosti, protože nedařilo se mu na poli procesorů pro chytré telefony. Pro vývoj a podporu technologií pro ultrabooky vyhradil fond 300m $. Intel chce ultrabooky odlišit od klasických notebook a tabletů a chce je prosazovat jako manažerské, pracovní nástroje.
AMD samozřejmě nespí v tomto segmentu a chystá se (pravděpodobně léto 2012) uvést na trh Ultrathin notebooky. AMD věří je jeho Ultrahin notebooky budou mít o 50% vyšší grafický výkon a cenově budou stát přibližně 600 $.

Tablety
Jsou to menší, lehčí, méně výkonnější zařízení než ultrabooky. Obsahují operační systém s intuitivním uživatelským rozhraním. Slouží především pro hry a konzumaci obsahu. Není primárně určen jako pracovní nástroj. Nebo snad ano?
Jako první s tímto přišel Apple s jeho iPadem. Následovaly další výrobci s jinými OS (viz několik medializovaných soudních sporů mezi Applem a Samsungem). Různě internetem probublávají názory, že začíná nebo již žijeme v post-pc éře, která je brána jako odklon od klasických PC k různým mobilním platformám (mobilní telefony, tablety, notebooky…).

Jak vidí budoucnost těchto zařízení internet
Na českém trhu je přibližně 7 modelů utrabooků. Po červenovém Computexu by se měl počet modelů ztrojnásobit do konce roku, nové modely by měly mít i nižší cenu, čímž trh ultrabooků může nabrat na otáčkách.
Tendence u ultrabooků a tabletů bude ve snižování hmotnosti, zeštíhlování a zvyšování výkonu. U displejů se budou minimalizovat okraje, displeje budou dotykové i na ultraboocích a mít větší rozlišení.

Jak já to vidím
Tablety se stanou novou hrací platformou, tablety a ultrabooky obsahují SSD disky, které zrovna neoplývají kapacitou, což způsobí rozkvět cloudových služeb. Tablety s přídavnou klávesnicí nebudou mít valný úspěch – lidé budou upřednostňovat ultrabook jako pracovní nástroj. Zákazníci budou vyvíjet tlak na mobilní operátory při poskytování mobilního připojení. Windows 8, který je disignován pro dotykové obrazovky významně neohrozí pozici iPadu, ale určitě přinese „něco nového“ do tohoto segmentu.
CD/DVD mechanika se stane archaismem (něco jako jehličková tiskárna v dnešní době). Ultrabooky budou rozšířenější než tablety. I když nejsem fyzik, tak si myslím, že vznikne nová technologie pro baterie, která bude poskytovat vyšší výdrž zařízení, než jsou stávající.

Závěrem bych dodat svou tezi, že ultrabooky a tablety nesplynou v jeden segment, protože oba dva výrobky jsou dost diversifikovány a každý bude mít svého specifického zákazníka.


No comments:

Post a Comment