Friday, April 20, 2012

Bezkontaktní platby a technologie NFC

Co to vůbec jsou bezkontaktní platby? Jak už z názvu vyplývá, jedná se o platby, při nichž nedochází ke kontaktu mezi platebním zařízením a čtecího terminálu. Pro zprostředkování platby stačí pouze přiblížení k terminálu a po zaznění zvukového signálu je vaše platba uskutečněna. Hlavním důvodem, proč zavádět nový způsob platby, je jejich rychlost a zároveň zvýšení komfortu zákazníka. Při platbě nižších částek není nutné zadávat PIN a vše je vyřízeno rychle a pohodlně. Další výhodou je možnost nahrazení veškeré hotovosti v peněžence a do budoucna i veškeré hotovosti. Díky tomu, že platby probíhají elektronicky, je možné sledovat veškeré výdaje, tedy i nižší obnosy. Co se týče výhod pro obchodníky, je zde příležitost k zmenšení front u pokladen a zvýšení počtu obsloužených zákazníků za daný časový úsek. Banky navíc potvrzují, že z bezkontaktních plateb nebudou vybírat žádné poplatky navíc. Což je na jednu stranu pravda, ale na druhou stranu budou moci vybírat poplatky z platby nižších částek, čili výsledný měsíční poplatek obchodníků se zvýší.

Je vícero způsobů, jak uskutečnit bezkontaktní platbu. Současně nejrozšířenější variantou jsou bezkontaktní karty. Ty se vzhledově neliší od stávajících karet, pouze je do nich zabudován čip obsluhující bezkontaktní komunikaci. Jednou z nejočekávanějších možností jsou mobilní aplikace a technologie NFC (Near Field Communication). NFC je technologie vycházející ze standardu RFID a díky ní bude možné úplně nahradit peněženku mobilním telefonem. Dále existují méně rozšířené alternativy – nálepky s čipem, speciální hodinky či klíčenky. Jednou z hlavních obav, která se objevuje v reakcích uživatelů, je bezpečnost. Platby nižších částek, zpravidla do 500 Kč, je možné platit bez zadání PINu. Ovšem pokud se pokusíme zaplatit vícekrát za den nižší částku, může po nás terminál chtít zadat PIN. V případě ztráty nebo krádeže je tedy možné zaplatit tímto způsobem pouze částku cca 1500 Kč, která bude pojištěná bankou. Obava z možnosti „vysátí“ peněz zloději, kteří by nám k peněžence přiblížili čtecí zařízení, je u karet řešena rušivou čtečkou, která znemožňuje komunikaci. U telefonů se pak čip NFC aktivuje pouze v případě, že jsme přihlášeni do platební aplikace. Samozřejmostí je šifrovaná komunikace.

Stejně jako u všech nových technologií i zde se objevili inovátoři, jež zkouší nasadit bezkontaktní platby jako první. Není bez zajímavosti, že tímto inovátorem je město Plzeň. To, s pomocí mobilního operátora Telefónica, nabídlo uživatelům tzv. Plzeňské karty alternativu v podobě stejnojmenné aplikace do telefonů podporující NFC. Od května 2010 je možné bezkontaktně platit za MHD, kulturní akce, v knihovně či u nasmlouvaných partnerů. Dalším projektem, využívající mobilní platby, je spojení CitiBank, Komerční banka, Telefónica, Visa a Globus. V rámci pilotního projektu proběhlo cca 7000 transakcí s průměrnou částkou 400 Kč a pozitivní reakce dali tomuto projektu zelenou. Od ledna 2012 je tedy možné platit mobilní aplikací v prodejnách Globus.

CitiBank byla zároveň první banka, která začala vydávat bezkontaktní karty. Nejvíce jich ovšem prozatím vydala Česká spořitelna. K lednu 2012 se zatím jedná o zhruba 260 000 karet, což je asi 8% ze všech karet. Toto číslo bude postupně narůstat, jelikož všechny nově vydané karty již budou bezkontaktní. Prozatím lze těmito kartami platit v obchodech InterSpar, C&A, bauMax, Kaufland a kinech Cinema City. Výhledově pak plánují zavedení bezkontaktních terminálu řetězce jako Penny, Lidl, Kika, Obi nebo Ikea.

Na internetovém portále měšec.cz proběhl zajímavý test, ve kterém redaktoři vyzkoušeli sedm způsobů bezkontaktní platby ve 23 státech Evropy, mezi nimiž nechybělo Slovensko, Španělsko, Francie či Anglie. Samotný test nedopadl nijak oslnivě a byly v jeho průběhu znát porodní bolesti bezkontaktní plateb – obsluha neví, neumí, nevěří a terminály nefungují, neakceptují či nereagují. Nejlépe si vedli Lichtenštejnsko, Polsko, Slovensko, Anglie a Švýcarsko. A právě tuto neznalost by chtěla napravit Visa a Samsung. Využít k tomu chtějí, jako hlavní partneři, olympijské hry v Londýně 2012. Visa slíbila, že dodá 3000 terminálů do obchodů a Samsung zase speciální verzi Galaxy S II s NFC. V reklamní kampaň nechali sprintovat a při tom platit Usaina Bolta, což nám všem má napovědět, že bezkontaktní platby jsou rychlé jako blesk.

Mobilní aplikace lákají stále více firem a tak není divu, že se do jejich nasazení zapojil i internetový gigant Google. Ovšem jeho projekt Google Wallet zatím neslaví úspěchy, které od něj byly očekávány. Aplikace skomírá, jelikož zatím podporuje pouze jeden telefon, funguje pouze v Americe a lehké jí to nedělá ani jeden z největších operátorů na americkém trhu Verizon. Ten se totiž spojil s T-Mobilem a AT&T a v létě by chtěl nasadit vlastní projekt Isis. Potenciál tohoto projektu jednoznačně tkví v strategických partnerech, jelikož svou účast přislíbili všichni velcí vydavatelé karet – Visa, MasterCard, American Express a Discover, a zároveň tři veliké banky – Barclaycard, Chase a Capital One. Další ve frontě velikých společností, které by rády uvedly své bezkontaktní řešení, je Apple. Aplikace se bude jmenovat iWallet (jak jinak) a měla by světlo světa spatřit s novou řadou mobilních telefonů iPhone 5, které by už snad měly podporovat NFC. Pokud, jak už bývá zvykem, nepřijde Apple s jinou technologií, která se s NFC nebude kamarádit. K potenciálu jablečného řešení můžeme přičíst pozici inovátora na trhu, který vždy přichází s jednoduchým a hlavně použitelným řešením a zároveň 200 miliónů zaregistrovaných karet v aplikaci iTunes.

A jak to celé dopadne? To si dnes nikdo netroufne odhadnout. Jedno je ale jisté – neuspějí všichni. Není možné, aby fungovalo více řešení, jelikož by se ztrácela ona pohodlnost, o kterou šlo především. Podle všech bude rok 2012 rokem bezkontaktním a já osobně se na něj těším pln očekávání a naděje, že se opět dočkáme platební evoluce a zase se trochu přiblížíme sci-fi budoucnosti. Třeba se nám jednou budou děti smát, co jsme to nosili za divné papírky a žetony v kožených deskách.

No comments:

Post a Comment