Thursday, March 22, 2012

Komunikační nástroje Google


Komunikační nástroje Google

Téma komunikačních nástrojů jsem si vybrala z toho důvodů, že v dnešní době provozujeme nemalou část naší konverzace právě přes internet pomocí těchto aplikací a služeb. Je tedy velmi aktuální. Navíc je velmi zajímavé sledovat, jak se po dobu existence společnosti Google vyvíjely různé služby a jak i taková společnost snadno může „šlápnout vedle“.

Orkut
Google Orkut (pojmenovaný po autorovi) byl spuštěn 22. 1. 2004 a je to první pokus o sociální síť. Z počátku šlo spíše o iniciativu jednoho z pracovníků, která byla později uvolněna i pro veřejnost (bez povzánky od roku 2006). Google vyčkával, jaké budou reakce a jestli se Orkut ujme.[1] Zájem evidentně tak značný nebyl, protože to už bychom o něm dávno věděli.  Od první chvíle Google prezentoval tento produkt jako volnočasovou aktivitu jednoho z pracovníků. Nebyl tedy nikterak zvlášť podporován, propagován či propojen s ostatními službami.

Pro účely této práce jsem se do Orkut zaregistrovala. Údaje k registraci si Google vyčetl z mého Gmail účtu, stačilo jen potvrdit. Stejně tak se přenesly i mé kontakty. Chat fugnuje v Orkut úplně stejně jako v Google Apps. Na první pohled je funkcionalita stejná. V dnešní době je Orkut rozhraním velmi podobný Facebooku.

Služba Orkut se nejvíce ujala v Brazílii, Indii a US. [2] V Brazílii býval Orkut více užívanější než Facebook, podle posledních novinek však Facebook nakonec Orkut předstihl i tam.[3]

Gmail
Emailová služba od Google vzniká 1. 4. 2004. V té době už bylo k dispozici mnoho jiných, ale jak uvádí Lary Page, byly špatné kvality a disponovaly pouze malým prostorem pro uživatele. [4]

Gmail nabízel tři lepší vlastnosti: jednoduché prohledávání všech mailů, velký prostor pro ukládání, snadné používání a efektivitu. V té době byl Gmail pouze na pozvání.[5] Ke zrušení těchto pozvánek došlo na Valentýna (14. 2.) v roce 2007. Od té doby může Gmail využívat každý. [6]

15. prosince 2005 se objevuje první přizpůsobení Gmailu pro mobilní telefony.[7] Tehdy to ale vypadalo tak, že se uživatel přihlásil přes jeho prohlížeč v telefonu k Gmail účtu a Gmail sám přizpůsobil rozhraní pro mobilní telefon. V počátcích této služby ji mohli přes mobilní telefon využívat pouze uživatelé ve Spojených státech.

Postupně byla do Gmailu dodávána další funkcionalita. 7. 2. 2006 byl spuštěn chat.[8] Vývojář chatu do Gmailu Jon Perlow podle svých dosavadních zkušeností přizpůsobil chat tak, aby se dala komunikace ukládat do historie a dalo se v ní vyhledávat. A všechno je dostupné po jednom přihlášení.

V únoru roku 2006, tedy v době, kdy byl Gmail ještě stále na pozvání, oznámila produktová manažerka, že ve spolupráci se San José City College budou testovat hostování emailů při použití univerzitní domény.[9] Zároveň nabízeli spolupráci i ostatní zájemcům. Zájem byl podle oficiálních oznámení velký[10] a zájemci přispívali i svými návrhy na vylepšení. V srpnu roku 2006 se tento projekt s původním názvem „Gmail for Your domain“ rozšířil na „Google Apps for Your domain“ a obsahoval také Google Talk, Google Calendar a Google Page Creator.

Dne 31. 8. 2010 byl spuštěn experiment – Priority Inbox (beta verze).[11] Tato funkcionalita má uživateli pomoci třídit příchozí počtu na důležitou, ostatní a spamy. Třídění pošty probíhá na základě sledování nějaké předchozího chování. Pokud třídění probíhá špatně, uživatel sám může zasáhnout a příchozí poštu „přeoznačit“ na (ne)důležitou.

V lednu roku 2010 přichází s lepším zabezpečením pomocí protokolu HTTPS. Do této doby bylo toto zabezpečení pro uživatele možností, protože přenos šifrovaných dat může přenos mailu zpomalit, nyní jde o základní nastavení, nakonec Google rozhodl, že to bude to pravé.[12]

Google Talk
Vzniká v roce 2005 jako důsledek toho, že pracovníci Google z různých koutů světa si při společném díle nemohli povídat real time, sdělovat si nápady a připomínky (samozřejmě mohli, ale bylo to zbytečně komplikované), tak David Bau (softwarový inženýr) vymyslel malý prográmek Google Talk. Prvotně tedy určený pro pracovníky Googlu. [13] V srpnu roku 2005 byl Google Talk uvolněn všem uživatelům Gmailu. Pomocí něj mohou volat či posílat zprávy. K dostání byl tento program formou plug-inu nebo samostatně jako klasický instant messenger. V únoru roku 2006 byl spuštěn chat v Gmailu právě s pomocí nástroje Google Talk (viz Gmail). Postupem byl přidán i video hovor.
Od té doby nebyl Google Talk nějak zásadně změněn či vylepšen.

Google Wave
Google Wave, vytvořen 28. 5. 2009, je kombinací konverzace a sdíleného dokumentu, kde spolu členové týmu/spolupracovníci mohou aktivně pracovat a sdílet příspěvky či zprávy. Aplikace umožňuje sdílení a formátování textu, sdílení obrázků, videí, map apod.[14]

Hlavní funkcionalita spočívá ve vytvoření tzv. vlny, ke které jsou přidáni účastníci. Každý z těchto účastníků může využívat výše zmíněného sdílení a konverzace. Vždy je real-time vidět úprava dané vlny nebo čím kdo přispěl nově.

Avšak Google Wave se netěší velké přízni, při existenci sdílených dokumentů a chatu od Google asi nemá smysl používat další aplikaci, která se zdá navíc nepřehledná a málo intuitivní. Sama bych nevěděla, co mám sledovat dřív. Osobně mi připadá, že rozhraní je přeplácané. Pro nové uživatele to může být až moc.

Pro malý zájem Google v srpnu roku 2010 oznámil, že nebude dále pokračovat v podpoře Google Wave jako samostatného produktu, ale že využije některé jeho komponenty.[15]

Google Docs
Sdílené dokumenty byly Googlem spuštěny v říjnu 2006.[16] Zprvu šlo o dokumenty a tabulky. Aplikace umožňovala nahrání vašich stávajících dokumentů, nové vytvoření, sdílení a formátování při zachování pouze jedné nejnovější verze, která je vždy dostupná online. Změny v dokumentu se dají dohledat v historii. V září roku 2007 byly do Google Docs přidány i prezentace.[17] Časem se rozšiřuje funkcionalita pro úpravu všech těchto dokumentů, přidávají se „kresby“ a „formuláře“, v roce 2010 je umožněno nahrávat soubory v různých formátech a je spuštěno mobilní připojení k této aplikaci.[18] Soubory lze propojit s kalendářem nebo využít jako přílohu do mailu.
Google také nabízí toto řešení pro firmy. [19]

Google Buzz
V únoru roku 2010 byla spuštěna nová služba Google Buzz, zabudovaná přímo v Gmailu. Jedná se v podstatě o sociální funkci, kterou dáte vědět svému okolí, co vás zajímá – fotky, videa, odkazy, update statusů. Byl to po Orkut a Google Wave třetí pokus v oblasti sociálních sítí. Pokud ji člověk využíval z mobilního telefonu, ještě navíc umožňovala sdílení lokality, kde se právě nacházíte.[20]

Bohužel se tato funkce nesetkala s úspěchem. Mohlo to být způsobeno nejen tím, že lidé v podstatě neobjevili účelnost této funkce, ale také tím, že od samého počátku Google Buzz čelil kritice kvůli ochraně soukromí uživatelů.[21] Funkce pracovala na principu sledování historie a následném propojení kontaktů, se kterými uživatel mailuje nejčastěji. Háček byl ale v tom, že je po uvedení služby propojoval veřejně. To se mnohým nelíbilo. I přes veškerá opatření ze strany Googlu se nepovedlo funkci prosadit, a tak Google počátkem roku 2012 oznámil, že ji více nebude podporovat.[22]

Google+
Google+ je čtvrtý a prozatím poslední pokus z oblasti sociálních sítí. Dá se říci, že asi nejúspěšnější. Byl spuštěn v červnu roku 2011.[23] Jako hlavní vlastnosti Google vypichuje kruhy. Do kruhů si můžete zařadit přátele, kolegy z práce, rodinu, ostatní…zkrátka podle různých skupin lidí, ve kterých fungujete. Podle kruhů se dá pak vybrat, s kým budete co sdílet.
Další funkcí jsou tzv. sparks, které umožňují člověku upozornit ostatní na novinky, o které se právě zajímá, volně přeloženo: podněty (jiskry) k započetí konverzace. Třetí novinkou je tzv. hangouts, díky němuž dáváte svému virtuálnímu okolí a svým přátelům najevo, že jste dostupný pro konverzaci, která může být následně umožněna videohovorem. Zúčastnit se může i více lidí.
Jelikož Google+ vzniká v době pokročilého využívání smartphonů, je samozřejmostí mobilní připojení k této službě.

V celém rozhraní je znát, že se Googlu pouští do konkurenčního boje s Facebookem. Něčím se nechal inspirovat, např. prostředí je velmi podobné, a něčím ještě vylepšit, viz funkce výše. Je znát, že ani facebook nechce zaostávat a např. v září roku 2011 se inspiroval kruhy na Google+ a zavedl seznamy přátel. A to je jen jeden z mnoha příkladů.
Google+ je teď aktuálním projektem Googlu a stále se pracuje na jeho rozvoji a vylepšování.

Shrnutí
Je nepopiratelné, že Google přišel s průlomový službami dostupnými i běžným uživatelům a to bezplatně. Ulehčil tak práci a čas mnoha lidem jak v osobním, tak pracovním životě a jistě se nespletu, když napíšu, že jim přinesl také zábavu.

Nedostatkem však je, že mnoho produktů se funkcionalitou překrývá. V každé službě mámě nějaký okruh přátel či známých, nějaký kontakt list. Můžeme si s nimi mailovat, chatovat, sdílet na Google+. Člověk už má pak těch komunikačních kanálů a okruhů přátel tolik, že nevím, kam dřív skočit, resp. psát. Proto si myslím, že by měl Google do budoucna zapracovat na jakémsi sjednocení a zjednodušení.

Další rozvoj se dá očekávat právě v oblasti sociálních sítí, kde se momentálně Google snaží uspět a také vývoj nových mobilních aplikací, protože trh směřuje právě k těmto malým a přenosným zařízením.



[5] Viz 4.

No comments:

Post a Comment