Friday, May 20, 2011

Zamyšlení nad úspěchem Úspěšných


Co dělá člověka velkým? Je to množství peněz které má, a tedy vlastně moci? Možná. Je to úspěch v oboru ve kterém podniká a je mu práce zároveň koníčkem? Nejspíš ano. Je tu však něco víc, totiž schopnost vidět svět nejen takový jaký je, ale i jaký by mohl být. A je k tomu potřeba mít akademický titul? Nenechte se mást, není vůbec potřeba.



Jak vidět svět jinak? Není to jednoduché a tahle schopnost rozhodně není všem vlastní. Nejprve je potřeba vidět svět takový jaký je, jeho možnosti, problémy a potenciální výzvy. Dále je potřeba znát moderní technologii a trendy, a nakonec se to musí v hlavě všechno spojit. Takže vezme se technologie, přetvoří se pro masové použití a vyřeší se jí lidem problém, nebo usnadní život. Proto dnes nejsou počítače bedny s přepínači co blikají, a internet není pro armádu, a od vytvoření přátel nebo zábavy nás dělí lusknutí prstů.

Při cestě k úspěchu se také nesmíte nechat ničím odradit a je potřeba jít přes skeptiky, konzervativce, zpátečníky, nazývejme je jakkoli. Vždy když se určité odvětví začíná měnit nastoupí, kázají a pochybují. Stejně tak jako odpůrci počítačů byli i lidé co nevěřili ve využití internetu, prodeji přes něj, nebo sdílení osobních údajů a hle! stalo se. Dnes slýcháme a čteme to samé o Web2.0, WebOS, Cloudu a náboji v jejich zásobnících je třeba nesmysl jménem Buzzword.

Často se taky stává, že jeden gigant vyroste na bedrech jiného. V osmdesátých letech byla revoluce, která přinesla počítač do firem a domácností, v devadesátých proběhlo to samé s internetem, ale hlavně díky tomu, že byl rozšířený počítač, digitální distribuce a sociální sítě pak rostli díky rozvoji internetu. Ptáte se kdo vyrostl na Facebooku? Slyšeli jste o společnosti Zynga, měli by jste.

Jako ukázka takových úspěchů slouží příklady lidí jako jsou Steve Jobs, Bill Gates, Larry Page a Sergej Brinn, Larry Ellison, Jeff Bezos, Gabe Newell, Mark Zuckerberg a jiných, jejichž příběhy si můžete přečíst kdekoli (některé i zfilmovali). Co je kromě úspěchu spojuje? Odešli z univerzit.

Larry vyráběl databáze a systémy i pro malé podniky v době kdy počítač znamenalo IBM.
Jeff pochopil Internet jako prodejní kanál, proč ho lidé budou využívat a chopil se ho.
Gabe opustil perspektivní místo a vyměnil jistoty za svobodu, poté ovládl digitální distribuci.
Mark využil principu Internetu - “lidé spolu rádi komunikují”, dal jim k tomu moderní prostor.

Pokud stojíte o to znát vizionářství těchto lidí v kostce, najděte si nějaký rozhovor s Larry Ellisonem o internetu z 90. let, kde zmiňuje komunity, sdílení, prodej, nezávislost na zařízení a nebo to, že internet nikdo nevlastní a je to společné dědictví celého lidstva.

A jak je to tedy s vysokou školou? Základní měla dát sociální schopnosti v kolektivu a základní znalosti, střední tyto znalosti prohlubovala a taky dala trochu prostoru pro tréning kritického myšlení, vše podáváno většinou s cílem nás vychovávat, především k rutinní práci. A k čemu je tedy ta vysoká, má nás naučit hlavně práci na větších projektech, vlastních, pracovních, výzkumných. Je to prostor k získání a procvičení manažerských schopností, komunikačních, prezentačních, systematickému přístupu, organizování, dodržování deadlinů, takže namísto výchovy nás učí formálnímu přístupu. Jenže pokud tyto schopnosti už máte a netoužíte po akademické kariéře, je to pouze ztráta času, kdy se můžete drát na vrchol.

Co pro vás vlastně studium znamená? Prostředí, schopnosti, titul? A dáte si ho vytesat na náhrobek, a nebo jako za starých časů pouze jméno a povolání? cukrář...