Thursday, February 24, 2011

Proč se dostala do problémů Nokia? Šlo jim zabránit?

Nokia

Společnost Nokia zná skoro každý. Většina ji zná jako největšího (zatím) výrobce mobilních telefonů, ale působí v celém spektru telekomunikačních technologií. Cesta to nebyla jednoduchá, když si uvědomíme, že v roce 1865, kdy byla společnost založena, to byla papírna. (1) V následujícím článku bych se pokusil shrnout, co vedlo k tomuto postavení a proč nyní naopak Nokia podíl na trhu ztrácí s tím, že se zaměřím jen na trh mobilních telefonů. Na otázku položenou v nadpisu bych si dovolil odpovědět už nyní. Ano, těmto problémům šlo zabránit a nejen jednou.

Cesta na vrchol

Jak jsem zmínil už v úvodu, společnost Nokia byla založena v roce 1865 jako papírna. Postupně vznikaly odnože soustřeďující se na gumárenský průmysl, kabely a elektroniku, až nakonec v roce 1967 se tyto společnosti sjednotily a největší prostor dostala právě elektronika. V 80. letech, po deregulaci evropského telekomunikačního trhu se začala Nokia soustřeďovat na nově vznikající mobilní trh. (2) Nokii se podařilo navrhnout ovládání mobilních telefonů, které bylo jednoduché a intuitivní, a software, který tohoto ovládání využíval. Společnosti jako Motorola nebo Ericsson tak úspěšné nebyly. To vedlo v roce 1998 k získání pozice světového lídra v oblasti mobilních telefonů. (3)

Postupný pád

Nokia se však dále vydala cestou postupných vylepšení a inovací, ale ty nebyly dost podstatné a hlavně dotažené do konce. Pak přišel Symbian, který nepatřil úplně Nokii, ale ta jej ovládala. (4) Společnost se pokoušela od začátku tisíciletí oslovit různé druhy zákazníků. V roce 2003 například vydala N-Gage, což byl mobilní telefon a herní systém v jednom. Pro tento systém bylo dostupných 58 her. (5) Sice mezi nimi byly tituly jako Tomb Raider nebo FIFA Football, ale 58 titulů je opravdu málo. Zde se začala projevovat slabá stránka Nokie a tím byl software a přístup k němu. Zdá se mi, že na něj Nokia nekladla takový důraz, jak by měla. Ať už na vlastní vývoj nebo smlouvy s jinými společnostmi.


V roce 2004 vydala Nokia telefon 7710. První smartphone s dotykovou obrazovkou od Nokie postavený na Symbianu S90. (6) Oplýval funkcemi, ale uživatelské rozhraní moc přívětivé nebylo. Možná proto se nedočkal žádného úspěchu a ani nástupce.

Symbian se pro dotykové telefony, které se po vydání telefonu iPhone v roce 2007 firmou Apple začali rojit jako houby po dešti, už nehodil vůbec. To byl a je jeden z nejcitelnějších problémů Nokie. Propásla tak nástup smartphonů určených širší veřejnosti. Je to až kupodivu, když v oblasti komunikátorů měla zajímavé produkty jako 9300.

Nejen Symbian, ale i další software od společnosti, nedosáhl takového potenciálu, jakého dosáhnout mohl. Na obsah, který by dal mobilním telefonům nějakou další přidanou hodnotu, se začala Nokia soustřeďovat až poslední 2 roky. Po vzoru společnosti Apple spustila Nokia Ovi store, svůj portál, kde si mohou uživatelé stáhnout další aplikace do svého telefonu, založit si svůj Ovi mail, využívat kalendář, fotogalerii a další. Že by se však tento portál těšil nějakého většího úspěchu, se říct nedá. Mezi nejznámější software od Nokie patří bezesporu mapy a navigace na nich postavená, kterou společnost uvolnila zcela zdarma pro své telefony před rokem. (7) Ani to však nestačilo na postupný pád, ve kterém se Nokia nachází.

Závěr

Společnost měla tedy několik možností jak si udržet tržní podíl nebo ho dokonce zvětšit. Inovace softwaru, nové zákaznické trhy…, ale ani jedno se Nokii nedařilo. Společnost se ale nevzdává a hledá cesty, jak se z této situace dostat. Nynější výkonný ředitel Stephen Elop se nedávno pustil do nebývalé kritiky a ironicky například komentoval stav marketingového oddělení takto:
„Na nejnižším konci cenového spektra jsou Číňané schopni vyrobit přístroj mnohem rychleji, než my vytvoříme prezentaci v PowerPointu, jak v žertu řekl jeden náš zaměstnanec“. (8)
Jedním z nejrazantnějších opatření patří spojenectví Nokie se společností Microsoft. To už je však na další článek.

Citovaná literatura

1. Nokia. Nokia's first century - Story of Nokia. Nokia. [Online] http://www.nokia.com/about-nokia/company/story-of-nokia/nokias-first-century.
2. —. The move to mobile - Story of Nokia. Nokia. [Online] http://www.nokia.com/about-nokia/company/story-of-nokia/the-move-to-mobile.
3. —. Mobile revolution - Story of Nokia. Nokia. [Online] http://www.nokia.com/about-nokia/company/story-of-nokia/mobile-revolution.
4. Sameš, Milan. Nokia: žádný strom neroste do nebe. LUPA.cz. [Online] 15. Únor 2011. http://www.lupa.cz/clanky/nokia-zadny-strom-neroste-do-nebe/.
5. Wikipedia. N-Gage. Wikipedia, the free encyclopedia. [Online] http://en.wikipedia.org/wiki/N-Gage.
6. —. Nokia 7710. Wikipedia, the free encyclopedia. [Online] http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_7710.
7. Kuruc, Jiří. Nokia Ovi Maps: navigace do auta nyní zcela zdarma. Navigovat.cz. [Online] 21. Leden 2010. http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/nokia-ovi-maps-navigace-do-auta-nyni-zcela-zdarma/sc-3-a-1314450.
8. Ziegler, Chris. Nokia CEO Stephen Elop rallies troops in brutally honest 'burning platform' memo. engadged. [Online] 8. Únor 2011. http://www.engadget.com/2011/02/08/nokia-ceo-stephen-elop-rallies-troops-in-brutally-honest-burnin/.

Prezentace

No comments:

Post a Comment