Tuesday, February 22, 2011

Co znamená iPad a iPhone pro budoucí podobu spotřební elektroniky? Jaké budoucí segmenty spotřební elektroniky vzniknou?

Prodejní čísla
Pro začátek bych si dovolil uvést několik čísel. Ipad byl uveden na trh v dubnu roku 2010 a během 80 dnů se prodalo po celém světě na tři miliony kusů. Do konce roku se toto číslo přiblížilo 15 milionům. Co se týče na trh vloni uvedeného Iphone 4, prodejní čísla přesáhla 30milionů kusů. V čem jsou tyto přístroje natolik vyjímečné?
Spotřební elektronika
Ještě se neobejdeme bez připomenutí si, co je spotřební elektronika. Mezi spotřební elektroniku řadím veškerá zařízení, jež lidé využívají každodenně nebo velmi často ve svém životě.
Na serveru cs.wikipedia.org je výčet produktů, které se řadí mezi spotřební elektroniku. Dovolím si jejich přehled uvést
 televizory, set-top boxy, satelitní přijímače
 digitální fotoaparáty a videokamery
 audio přehrávače (MP3, CD…)
 přehrávače obrazových formátů (DVD, VHS, Blu-ray)
 kalkulačky, tiskárny, kopírky a jiná kancelářská elektronika
 mobilní a bezdrátové telefony, pagery apod.
 ostatní zvukové vybavení (reproduktorové soustavy a zvukové sestavy), sluchátka
 GPS navigace
 osobní počítače, notebooky a netbooky


Ipad a Iphone
Tyto přístroje podle mého názoru nepřinesly žádnou novou technologii. Dotykové displeje už existovaly několik let předtím a nabídka smartphonů se taktéž poměrně bohatě rozrůstala. Vynikající byl nápad na vytvoření zařízení se zcela novým intuitivním ovládáním za pomoci jednoduchého iOS, bohatou funkcionalitou a správně zacílená marketingová kampaň.

Firma Apple a média dokázali pomocí masivní marketingové kampaně učinit z Iphonu ikonu, kterou lidé začali kupovat po celém světě. Ať už kvůli jeho přednostem, či jen z touhy odlišit se a být takříkajíc „in“. Otázku proč si lidé kupovali Iphone tady asi nevyřešíme, protože co člověk, to jiný názor. Iphone byl prostě dobrý nápad. Podíváme se alespoň na to, co tento již fenomenální telefon přinesl.

Dotykový displej spolu s jednoduchým iOS, se kterým se intuitivně a svižně pracuje, přinesl skutečně revoluci, na níž navazují další výrobci. Ergonomie přístroje umožňuje držet a ovládat přístroj v jedné ruce. V kombinaci s aplikacemi na appStore, kde jich je k dispozici již přes 200 000 nabízí iPhone široké spektrum využití.

Větším bratrem iPhone je iPad, který si našel své příznivce taktéž velmi rychle. Byl jasnou volbou pro kupující, kteří nechtěli investovat do specializovaných zařízení, jako jsou čtečky e-knih (Kindle, Noble). iPad nabízí totiž něco nového. Umožňuje svižný přístup na web odkudkoliv, prohlížení fotek, čtení knih. Cílem není nahradit stolní počítač, ale přenést pro uživatele důležité funkce do jednoduchého a přenosného a relativně levného zařízení.

Budoucnost
Jednoduché, intuitivní dotykové ovládání, které Apple přinesl, zřejmě určilo budoucí vývoj spotřební elektroniky. Mnozí z nás využívají v autě dotykovou GPS navigaci, kterou si za nemálo peněz zakoupili. Takovýmto specializovaným zařízením se domnívám, že brzy odzvoní hrana. Již nyní by například iPad dokázal GPS navigaci v autě nahradit. Za podobný peníz oproti běžné GPS navigaci nabízí větší displej, přístup k webu, e-mailu a možnost prohlížení fotek, či sledování filmů během dlouhých cest.

Jak ale vypadá trochu vzdálenější budoucnost?
Osobně se domnívám, že se blíží konec základních ovládacích prvků, jak je známe dnes. Myš a klávesnice již nebudou potřeba. Dotykové displeje nahradí tato po desetiletí používaná a nezměněná vstupní zařízení. Budoucí vize domácnosti nám slibují například lednice, které samy budou hlídat expirační dobu produktů. Taková lednice bude mít možná dotykový displej, který bude sloužit k nastavení všeho potřebného. A proč by displej musel být vlastně na lednici? Může existovat pouze jedno zařízení podobné současnému iPadu. S jeho pomocí by šlo ovládat televizi, kontrolovat zásoby jídla v lednici, regulovat topení/klimatizaci, veškeré osvětlení v bytě. Není nic pohodlnějšího, než mít takové „řídící středisko“ vždy u sebe. To odpovídá myšlence současného iPadu – ten poskytuje všudypřítomný přístup k aktuálním informacím a to téměř odkudkoliv.
Proč tedy nemít přenosné, snadno ovladatelné zařízení, s jehož pomocí bych měl nejen přístup k webu a e-mailu? Když bych dostal chuť na nějaké mexické jídlo, mohl bych si nalézt vhodný recept, zkontrolovat zdali mám doma všechny potřebné ingredience, a to vše z pohodlí svého křesla na terase.

Obecně se dá říci, že budou vznikat univerzální zařízení, která budou vybavena dotykovým displejem a budou integrovat mnohá specializovaná zařízení. Mobilní telefon, přístup k internetu a e-mailu, fotoaparát, kamera, herní konzole, GPS/galileo navigace, ovládání domácích spotřebičů, všechno ukryté v jednom přístroji. Dotykové ovládání zřejmě změní i způsob psaní textu. Implementace rozpoznávače řeči do takových zařízení by značně urychlila zdlouhavou práci s textovými editory. Zapomněl jsem zmínit, že univerzální přístroje nabízející vysokou funkcionalitu budou vznikat pouze na poli spotřebitelské elektroniky. Nadále budou existovat specializovaná zařízení pro profesionální využití, jako například kamery s fotoaparáty.

Představte si, že jste vlastníkem jednoho takového přístroje, který je vybaven bezdrátovou konektivitou, minimální spotřebou, pravděpodobně solárně napájen. S odchodem z domova s ním zabezpečíte domácnost, po nasednutí do auta se automaticky spojí a naplánuje trasu na základě dostupných dopravních informací a preferencí řidiče, bude kontrolovat stav paliva, tlak v pneumatikách – tudíž poslouží jako přehledný palubní počítač ve voze, spolujezdci budou moci sledovat filmy, či hrát hry.
Během víkendové plavby na jachtě bude přijímat bezdrátově informace týkající se navigace, aktuální síly větru, předpovědi počasí z lodních senzorů a kapitán nebude muset sedět v kabině, ale bude pohodlně loď řídit z paluby či z kajuty. Může se to zdát jako velmi vzdálená budoucnost, ale takovéto funkcionality by byl současný iPad po úpravách schopen.
Doma zřejmě úplně nevymizí stolní počítače, či laptopy. Ačkoliv bude většina dat ukládána zřejmě na internetu, aby byla přístupná odkudkoliv, je pravděpodobné, že určitá data lidé nebudou chtít z různých bezpečnostních důvodů sdílet.
Přístroje v domácnosti spolu budou komunikovat pomocí bezdrátových technologií, které se již nyní implementují například do televizí. Ve vzdálenější budoucnosti možná přístroje budou i bezdrátově napájeny.

Apple vs. Microsoft
Čas nám ukáže, jak se podaří Microsoftu naskočit do rozjetého vlaku se svou technologií Surface. Domnívám se, že Microsoft dělá podobnou chybu, které se dopustil se svým Tablet PC v roce 2003. Surface směřuje svou vysokou cenou na korporátní zákazníky, protože běžní uživatelé si jej nemohou dovolit a nenajdou pro něj využití. Apple dokázal nabídnout tuto technologii široké veřejnosti a velice z ní těží. Na druhou stranu je Surface schopen fungovat jako plnohodnotný počítač, který je zpětně kompatibilní s posledními verzemi Windows a nepotřebuje zvláštní aplikaci (jako iTunes od Apple) pro komunikaci s dalšími zařízeními.

Závěr
Ačkoliv technologie dotykových displejů již existovala, odstartovala firma Apple se svými produkty další fázi evoluce na poli uživatelského rozhraní. Klávesnice a myš nejsou věčné a určitě bude v budoucnosti pohodlnější ovládat elektroniku dotykem. V blízké budoucnosti dojde ke zvýšení výkonu zařízení jako iPhone/iPad a budou vznikat softwarové aplikace i hardwarová rozšíření, která budou přidávat funkcionalitu. Segmenty elektroniky jako GPS navigace, či audio přehrávače pomalu zaniknou a stanou se součástí multimediálního zařízení. Ve vzdálenější budoucnosti pravděpodobně zaniknou i laptopy a netbooky. A na úplný závěr si dovolím položit otázku. Jedná se skutečně o zánik určitých segmentů spotřební elektroniky, či o evoluci, kdy se z jednoho vyvine druhé?

Zdroje:
http://www.pcworld.com/article/193328/ipads_challenge_to_microsoft.html?tk=rss_news
http://seaknots.ning.com/profiles/blogs/is-the-ipad-the-future-of?xg_source=activity
http://maclife.blog.zive.cz/2010/02/proc-si-poridit-ipad/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ipad
http://www.apple.com/pr/library/2010/10/18results.html
http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_4#cite_note-2
http://www.marketwatch.com/story/ipad-game-consoles-eat-into-pc-sales-2011-01-12

No comments:

Post a Comment