Friday, February 25, 2011

Aliance Nokia & Microsoft, proč?

Pár slov úvodem

Nokia, finská značka, která ovlivnila nemalou řadu uživatelů mobilních telefonů a v posledních pár letech také uživatele telefonů chytrých. Pamatujete si na typ 5110? Nepochybuji o tom i já měl to štěstí být jeho vlastníkem. Tento v dnešní době robustně působící model uměl vše. Šlo z něj volat, psát sms a také si zahrát jednoduché hry a to vše stačilo člověku ke štěstí. Telefon fungoval, nezasekával se, prostě šlapal jako hodinky. Zato temnější stranou pro Nokii byl a v poslední době je OS pro mobilní telefony Symbian. Systém, který má mezi sebou nekompatibilní verze, zasekává se, nefunguje a když něco udělá, je to špatně. Tento systém prošel řadou evolucí ve kterých byly odladěny nedostatky, ale přibyly nové, a přidány nové funkce obohacující aplikační prostředí telefonu. Ovšem všechno jednou končí a i tento mnohými milovaný a zbytkem nenáviděný systém má brzy skončit. Proč tomu tak je?














Trocha histor
ie nikdy neuškodí aneb „Connecting people“

Od roku 1965 kdy byla společnost Nokia založena uplynulo spousty času a také proběhly zásadní změny. Zprvu firma sloužila k výrobě papíru, později svojí specializaci zacílila na gumárenské výrobky. Ovšem jak to tak bývá, tak nejen vznik Internetu, který byl ovlivněn válkou tak i tato finská značka poznala svůj start díky druhé světové válce. Po ní začala vyrábět telefonní a telegrafní kabely a postupně pronikala do telekomunikačních technologií. To vše se dělo okolo 70. let 20tého století. V roce 1993 známý slogan „Connecting peple“ naznačuje marketingovou snahu spojení lidí v jednu nerozlučnou dvojici, ovšem tento vztah je intrikami propletený neviditelnými prsty samotné Nokie. Od této doby se Nokia držela na výsluní se svými typy mobilních telefonů s monochromatický mi displeji, které postupem doby a konkurence nahrazeny displeji barevnými a dotykovými.




V roce 2004 přišel finský velikán s prakticky prvním nápadem na dotykový telefon běhající na Symbianu. O dva roky dříve byl vynalezeno první 3D prostředím pro mobilní telefony, ovšem to nemělo také ohlas. Prototypy byly smeteny ze stolu manažery, pro které byl tento investiční plán riskantní a nákladný a pro ně bez perspektivy, tehdy to byly relativně malé náklady a to 2 dolary za chytrý telefon. Říkáte si teď, zda by byl iPhone takovým hitem Applu, kdyby se Nokii vše podařilo? Pravděpodobně ne. Tento „výkři k do tmy“ byl zapříčiněn byrokratickými postupy uvnitř finské korporace. Roku 2007 nastal iBoom, kdy Apple odstartoval masivní marketingovou kampaň na svůj model dotykového telefonu iPhone. Bohužel nebo bohudík? Byl Apple první, kdo se nebál zkusit inovovat trh a hlavně vydělat pořádný balík peněz. Déletrvající (byrokratické) problémy Nokie nenechaly dlouho čekat své pokračování. Ani uvedení svého obchodu Ovi spolu se zdarma nabízenými Ovi mapamy nezachránil již delší čas upadajícího severského velikána. Můžeme se setkat z názory, které tvrdí, že nabízené Ovi mapy byly posledním hřebíčkem do rakve, protože Nokia se snažila soupeřit svým Ovi obchodem proti Applestore a Nokia maps proti Google maps. Věřím, že je těžké se udržet se na trhu proti takové přesile, k tomu s myšlenkou, že mohla být Nokia na vrchol u daleko dříve před svými konkurenty.

Na grafu - Úpadek podílu na trhu (objem prodaných telefonů) od roku 2007 můžeme vidět až prakticky do roku 2010 na grafu z nedávné investorské konference aliance Nokia & Microsoft
.
















Novou éru může významně do budoucna ovlivnit první nefinský ředitel Nokie, Stephen Elop kanaďan, který přisel z M icrosoftu. Slíbil s nástupem do své vedoucí funkce roku 2010 velké změny. Tento muž má zkušenosti s vedením projetu MS Office 2010, který dovedl ke zdárnému konci. Pomůže ovšem zachránit problémový a stále nevyladěný Symbian nebo snad Ovi suite, program na synchronizaci mobilu s pc, který nefunguje tak jak má a dělá vše okolo kromě toho na co je určen? Odpověď může být jednoduchá, ano mohl by, ale proč? Z mého pohledu je Symbian již nějakou dobu mrtvý systém. Máme na trhu nepřeberné množství jiných OS pro mobilní zařízení. Počínaje Windows Mobile po Android platformu postavenou na nesmrtelném Linuxu až po nový začínající systém Bada od Samsungu, jehož budoucnost je taky ve hvězdách.

Správný směr?

V současné době není čas na vývoj vlastního a nového OS pro Nokia telefony. Problém je tedy v tom, že samotný vývoj a testování by trval poměrně dlouho a těžko říci, zda by v budoucnu obstál proti již proti stávajícím systémům na trhu. Na novou vlnu může Stephen Elop naskočit v podobě předěláním stávajícího vyvíjeného systému nebo může podobně jako HTC nechat vyrábět schránky pro mobilní OS. Samotné HTC dříve spolupracovalo s Microsoftem a jeho Windows Mobile, ovšem na křižovatce otázek života a smrti se rozhodlo spolupracovat s Googlem a nechat implementovat jeho dnes nejrozšířenější Android OS.

Mnoho lidí vidí v Elopovi vizionáře, druzí zas schopného manažera. Po uvědomění si, že je potřeba pro úspěch v podnikání od každého trochu není mu prakticky co vytýkat. Jeho smyslem bytí v Nokii je nasměrování této firmy správným směrem, jenž ji pomůže vstát z popela. Elop jí může pomoci inovovat stávající technologie na nové a udržet je na uzdě, aby opravdu dělala to co mají.


Umět přiznat chybu

Obyčejnému člověku dělá obvykle problém přiznat chybu nebo uznat pravdu druhého. Souvisí to jistě s jeho hrdostí , povahou i osobní filosofií. Obvykle, když uznáme, že ten druhý má pravdu, je třeba danou věc udělat znovu a pokud m ožno lépe. Proto je velmi dobré, že Nokia dostala nového šéfa, který se nebál přiznat, že bylo něco špatně a rozhodl se napsat kritizující dopis svým zaměstnancům. V dopise přirovnává společnost Nokia k člověku stojící na hořící ropné plošině s rozhodnutím skočit do ledového oceánu nebo zůstat a uhořet.

Člověk se musí rozhodnout a změnit své chování, aby přežil. Elop uznává porážku na poli smartphonů jak ze strany Apple, tak Androidu, který se za poslední 2 roky pochlapil s vytvořením platformy pro všechny třídy, tedy od high-endu, střední třídu (Symbian, který již není schopen uspokojit požadavky zákazníků a tím se zpomaluje jeho vývoj) až po třídu nejnižší. Neopomenul také upozornit na čínský trh, který postupně masivně ovládá nejen spotřební mobilní zařízení, ale i další informační technologie. Dalším bodem ve kterém jsou sváděny boje zdůrazň uje ekosystém zahrnující hardware, software, vývojáře a aplikace, sociální aplikace, reklamu. Myšlenka dopisu je tedy ve snaze buďto se nechat pohltit trhem a zaniknout, přizpůsobit se nebo se připojit k již nějakému vytvořenému.

Na obrázku vidíme růst mobilního trhu do roku 2014, Evropa zde má nejnižší čísla.

















Ruku v ruce – Nokia & Microsoft


Relativně čerstvá novinka o alianci těchto dovou velikánů koluje světem Internetu. Proč se tedy Nokia a Microsoft spojili? Microsoft se podobně jako Nokia potýká s dlouhotrvajícími problémy ohledně svého stále rozšířeného Windows Mobile. Ten dostal v nedávné době novou verzi, která by měla být více uživatelsky přívětivější v dnešní „on-line“ době v mobilních zařízeních. Microsoft si slibuje výdělky a budoucí úspěch. Dřívější působení OS Windows Mobile a jeho úspěchu či neúspěchu je způsobeno zarytými uživateli Windows, kteří nedají na nic jiného dopustit nebo naopak ti, kteří tento systém nemají rádi a raději využívají iOS od Apple nebo OS Googlu.

















Nokia a Microsoft si mohou vzájemně nabídnout jistě zajímavá řešení aplikovatelné do mobilních zařízeních. Microsoft nabízí svůj vyhledávač Bing jako protislužbu nabídne Nokia své Ovi mapy. Pro Nokii tato aliance znamená přijetí Windows Mobile do svých zařízeních, proto lze tento krok přirovnat k postupu HTC, který přešel k Adroidu.

Graf znázorňuje vytlačení Symbianu novým Windows Phone systémem.
















Nespornou výhodou je spolupráce na celkem stabilním systému Windows Mobile, protože Nokia spojí své zkušenosti s vývojem Symbianu spolu se zkušenosti Microsoftu. Marketingová stránka jde Nokii vcelku dobře a ani Microsoft nezaostává. Ovšem nerad bych něco zakřikl, aby nenastal po realizaci reklamy zbytečný paskvil v marketingových kampaních. Dalším bodem integrace Nokia maps se chystá Microsoft vést boj proti tolik oblíbeným Google maps. A kam zmizí Ovi ochod? Ten postupně zanikne a bude se využívat společně Microsoft Marketplace. Microsoft chce své řešení OS dostat ke koncovým zákazníkům z velké části přes úzkou spolupráci Nokie s operátory, což může být silný marketingový tah.

Přejme jim to :)

Mnozí uživatelé mohou být skeptičtí vůči aliancím velkým firem, ale uvědomme si, že například Sony spolu s Ericssonem dokázali velký úspěch (Sony Ericcson). Microsoftem skoupení Yahoo! nebo Oracle společně s firmou SUN, které čeká, doufejme zářná budoucnost. Přejme tedy firmě Nokia a Microsoft, které se odvážili doufejme k promyšlenému kroku úspěšnou budoucnost v implementaci svých řešení v dnešní moderní době.


Zdroje:


http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/business-ve-svete/clanek.phtml?id=690735

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/business-ve-svete/clanek.phtml?id=690818

http://www.gamepark.cz/historie_nokie_5800_a_n95_318942.htm

http://mobil.idnes.cz/nokia-vytvorila-iphone-uz-pred-sesti-lety-do-vyroby-nesel-kvuli-byrokracii-1bu-/mob_nokia.asp?c=A100927_170523_mob_nokia_vok

http://forum.mynokia.cz/viewtopic.php?f=66&t=11415

http://cs.wikipedia.org/wiki/Symbian_OS

http://nokiamania.mobilmania.cz/201102123108/jak-prijit-o-100-miliard-za-jeden-den

http://nokiamania.mobilmania.cz/201102133112/jak-by-mohla-vypadat-nokia-s-windows-phone

http://nokiamania.mobilmania.cz/201102133113/nokia-na-mwc-%E2%80%9Eprioritou-je-porazit-android%E2%80%9C

http://nokiamania.mobilmania.cz/201102133113/nokia-na-mwc-%E2%80%9Eprioritou-je-porazit-android%E2%80%9C

http://www.zive.cz/bleskovky/nauci-stephen-elop-z-microsoftu-nokii-konecne-delat-software/sc-4-a-153707/default.aspx

http://obchodnimodely.blogspot.com/

http://www.mobilmania.cz/bleskovky/nokia-prechazi-na-windows-phone-potvrzeno/sc-4-a-1315607/default.aspx

http://www.zive.cz/bleskovky/microsoft-a-nokia-snatek-z-rozumu-stejne-jako-u-yahoo-a-bingu/sc-4-a-155774/default.aspx


No comments:

Post a Comment