Friday, May 14, 2010

Vývoj spotřební elektroniky

Specifická zařízení
Jaká zařízení potřebujeme? Těžká otázka, dle mého názoru, a odpověď je, že na každý typ činnosti se hodí jiné zařízení. Příkladem může být přehrávání videa. Pokud si chcete film opravdu užít, jedete na něj do kina (to sice není spotřební elektronika, nýbrž služba, ale hodí se pro ilustraci). Pokud chcete ukázat kamarádovi video doma, pustíte ho na televizi, případně na PC nebo notebooku. Pro přehrání toho samého videa v parku nebo v restauraci se nejvíce hodí netbook nebo mobilní telefon.
Cíl je vždy stejný, ukázat divákovi nějaké video, ale jak sami vidíte, lze na to využít mnoho přístrojů a každý má svá specifika a hodí se k něčemu jinému.

Integrace funkcionality do jednoho přístroje
Specifické vlastnosti přístroje jsou sice užitečné, ale nikdo nechce mít u sebe více zařízení než je nutné. Z tohoto důvodu dochází k integraci funkcionalit dříve samostatných přístrojů do jednoho. Typickým příkladem je mobilní telefon, který v sobě dnes integruje funkci diáře, telefonu, fotoaparátu, přijímače televizního signálu, rádia, diktafonu, budíku, ….

Synchronizace
I přes integraci funkcionalit se stále využívá více přístrojů k jedné a té samé věci a nastává problém se synchronizací dat. Například dokument lze upravit na tabletu, v notebooku, nebo na stolním PC v práci. Věc ještě zesložiťuje situace, kdy na tvorbě dokumentu spolupracuje více lidí. V tomto případě je ideálním řešením, když jsou data na nějakém sdíleném úložišti, kde je „hlavní“ verze a všechna zařízení buď pracují s touto verzí online, nebo mají lokální kopii a pak dochází k synchronizaci.
Dalším příkladem může být kalendář či poznámky.

Budoucnost
Budoucí spotřební elektronika bude mít dle mého názoru tyto charakteristiky:
• Více zařízení stále připojených k internetu – dostupnější internet
• Větší výdrž na jedno nabití
• Bezdrátové napájení zařízení
• Lepší využití zařízení/služby na základě poskytnutých informací – čím více tím lepší
• Jednoduchost ovládání – pro méně gramotné lidi

Bezdrátové napájení je zatím jen v plenkách a jsou zde vysoké ztráty na přenosové cestě, nutnost správně nasměrovat anténu přijímače a další nevýhodou je velikost antény. Problém by mohl být vyřešen dalším bodem seznamu a to větší vydrží na baterii. V případě kdy netbook vydrží 2 dny plného provozu, nebude bezdrátové napájení nutné.
Budeme-li chtít využívat nějakou službu a budeme-li chtít aby nám služba poskytovala relevantní informace, musíme službě umožnit získat tyto informace. Například předpověď počasí bude určitě přesnější, pokud služba bude vědět, že jste v Brně, než když bude vědět, že jste v ČR. Toto poskytnutí informací nebude aktivní formou, ale pouze nastavením povolení tuto informaci získat.

Příkladem může být například navigace komunikující se CRM a dopravním portálem. Toto zařízení může efektivně plánovat cesty obchodím zástupcům. Určitě se bude více a více využívat VoIP a už dnes například existují fotoaparáty s připojením na tiskárnu, popřípadě k internetu. Přímo z fotoaparátu tak lze nahrávat fotky na Facebook, Picasu nebo jiné webové album.

No comments:

Post a Comment