Wednesday, April 28, 2010

Srovnání "životopisů" úspěšných lidí IT (a ještě něco navíc...)

Pojďme se podívat, co stálo za úspěchem těch známých jmen z IT, konkrétně Billem Gatesem, Michallem Dellem, Larry Pagem a Sergeyem Brinem. Následující text však není pouhý jejich životopis, ale jiný pohled na úspěch těchto lidí. Poselství z této prezentace může být aplikováno na nespočet lidí, proto se pohodlně usaďte a pojďte se se mnou podívat na úspěch trošku z jiné strany (velkou inspirací mi byly knihy Malcolma Gladwella).

Budeme se posouvat po křivce od roku 1950 do roku 2010 a zanášet úspěšné lidi na osu spolu s informacemi, které o nich možná nevíte, ale které byly klíčové pro jejich úspěch... pro to, aby mohli být tam, kde teď jsou.

První, čeho si můžeme všimnout, že Bill, Steve J., Steve B. i Eric se narodili z časového hlediska velice blízko u sebe. I Malcolm uvádí fakt, že narodit se ve správnou dobu je velice důležité a tuto svou teorii demonstruje na hráčích hokeje i fotbalu.

Už jsme tedy na světě a úplně první, kdo na nás zanechá nesmazatelnou stopu, jsou naši rodiče.

Billovi rodiče byli zámožní a oba dobře situovaní. Bill také navštěvoval soukromou školu, která měla jako snad jediná střední škola v tu dobu počítač (ale nepředstavujte si dnešní, jednalo se o terminál, který byl propojený k serverům ve městě nedaleko jeho bydliště a škola nakupovala procesorový čas), takže Bill se k programování dostal v útlém věku. Jeho zájem byl obrovský a programováním trávil všechen čas. Tak to s ním pokračovalo i na vysoké, kterou nedokončil, a když už byl dost zkušený, založil společnost Microsoft a zbytek si můžeme přečíst v jeho CV.

Michaell pocházel z prominentní rodiny stomatologů. A k počítači se dostal také v útlém věku, kdy kolem 15 let se snažil PC rozebrat a zase složit.

Posuňme se dále v čase. Sergeyovi rodiče, ruští matematici, ho vedli už od útlého věku tímto směrem. jeho první krůčky vedly k matematice a dataminingu.

Larry pocházel opět z profesorské rodiny a jako dítě profesorů Computer science na Michiganské univerzitě by si člověk jejich byt mohl pomýlit se silikonovým královstvím různých počítačových součástek. Larry podlehl kouzlu počítačů už v 6 letech a to hlavně díky tomu tomu, že měl tuto možnost od svých rodičů, zkoumat, hrát si a učit se.

Vidíte již tu souvislost s jejich raným vývojem a tím, co pozdějších letech svého života dokázali?

Za 10 a více let po google guys jsme na svět začali přicházet my. A mezi tím již Bill a Steve zakládaly své společnosti.

Teď se nacházíme v poslední části prezentace a to mezi lety 1990 a 2010, kdy vznikly giganti jako Google, HTC, Facebook a Youtube, původně z malé firmičky jsou nyní uznávané společnosti. Tyto společnosti vznikly na přímém spojení s internetem, společnosti Billa a Steva se k tomuto také brzo dopracovaly.

A co bude po roce 2010 záleží na nás.

Takže na závěr. Když se tedy správně narodíme, nemáme ještě vyhráno, ale máme dobrý předpoklad. Ještě potřebujeme být "zralí" ve správný čas. Tedy možnosti, které jsou kolem musí přijít ve správný čas. Nesmíme na ně být moc mladí a nezkušení, ale ani moc staří a například se závazky (rodina).
Dále se musíme chopit příležitostí a mít vášeň pro věc. Příležitosti jsou všude kolem, jen je třeba se koukat. Jistě, že nikdo z nich si původně nemyslel, že dosáhne takového úspěchu, ale všichni věřili v to, co dělají, dali to toho srdce.

A citát na úplný konec:

"Skutečným darem není mimořádné nadání, nýbrž mimořádné příležitosti."



No comments:

Post a Comment