Wednesday, March 3, 2010

Vznik trhu OS

V příspěvku Proč se Microsoft rozhodl vyvíjet Windows v éře DOSu jsem lehce zmínil podmínky vzniku trhu s operačními systémy. Tento moment je natolik významný pro podobu odvětví po následujících 30let, že si zaslouží ještě vlastní, trochu podrobnější, příspěvek.

Situace na trhu počítačů ve druhé polovině sedmdesátých a první polovině osmdesátých let byla ve skutečnosti velmi komplikovaná a nelze přímo označit jeden konkrétní bod za start komerčního trhu OS. Můžeme ale ukázat nejvýznamnější účastníky a milníky procesu jeho vzniku.

První diskový operační systém pro mikropočítače

První víceméně obecně použitelný diskový operační systém pro mikropočítače vyvinul Gary Kildall už v roce 1973. Vznikl OS nazvaný CP/M pro osmibitový počítač Intel Intellec-8 Development System. V následujících letech se na trh dostalo poměrně široké spektrum mikropočítačů s procesorem Intel 8080, na kterých bylo možné CP/M provozovat po přizpůsobení jedné z komponent systému konkrétnímu typu počítače. To bylo pro malé výrobce počítačů výrazně jednodušší, než psát vlastní operační systém. Distribuce OS, jak ji zásilkově prodával Gary Kildall a později jeho společnost Digital Research, běžela pouze na Intelovských strojích Development System. Pro další Intel 8080 počítače si kupovali a upravovali systém sami výrobci HW.

Klíčové je, že CP/M, přestože musel být pro každý stroj upraven, do značné míry umožňoval přenositelnost programů mezi odlišnými počítači. Jeho výrobce byl čistě výrobcem SW a svůj OS prodával výrobcům HW. Už ho tedy lze chápat jako samostatný produkt. Digital Research ovšem zásadním způsobem podcenil jeho komerční potenciál.

Nástup x86

Zřejmě nejdůležitějším počítačem platformy Intel 8080 byl Altair 8800 z roku 1975, jehož sběrnice se díky velkému rozšíření Altairu stala prvním průmyslovým standardem pro mikropočítače. Kombinace procesoru Intel 8080, sběrnice S-100 a operačního systému CP/M už je předzvěstí standardizace. Ještě úspěšnější se později stala kombinace s procesorem Zilog Z80.

Po uvedení procesoru Intel 8086 v roce 1978 zůstával trh ve své relativní roztříštěnosti. Sjednocení přišlo až s tolik omílaným nástupem IBM PC a MS-DOSu. MS-DOS (tedy DOS prodávaný Microsoftem na jiné než IBM stroje) byl prodáván stejně jako CP/M a CP/M-86 tak, že byl pro každý typ počítače upraven výrobcem konkrétního HW. V zásadě měly být programy přenositelné, ale kvůli rychlosti mnoho programů operační systémy obcházelo a přistupovalo k HW přímo. Takové programy potom přenositelné nebyly. Protože nejrozšířenějším 8086 počítačem byl IBM PC, drtivá většina těchto programů byla psaná pro ně. To donutilo další výrobce HW kopírovat jeho architekturu, aby byly jejich počítače 100% IBM PC compatible a umožňovaly spuštění rozšířených programů.

Tak vznikl pojem IBM PC compatible, tak přišel plně přenositelný operační systém i aplikační SW. A s tím vrcholil i boj o OS pro IBM PC compatible.

Microsoft a Digital Research

Hlavním hráčem na poli OS byl před uvedením IBM PC Digital Research. Ale když IBM hledalo systém pro svůj nový počítač, zakladatel Digital Research Gary Kildall patrně podcenil význam možného kontraktu a nedokázal se s IBM dohodnout. On požadoval licenční poplatek za prodej každého kusu, zatímco IBM chtělo koupit licenci. Kildallovi se také nelíbilo chystané přejmenování produktu na PC-DOS. Příležitosti se tedy chopil Bill Gates, detaily už známe.

Když Kildall zjistil, že IBM prodává své PC s operačním systémem podezřele podobným jeho CP/M, pohrozil společnosti žalobou. IBM reagovalo nabídkou dohody, že bude nabízet k počítači volbu operačního systém, PC-DOS nebo nový CP/M-86. Operační systém od Digital Research ale stál téměř o dvě stě dolarů víc, čemuž pochopitelně odpovídaly prodeje.

Digital Research se ještě snažil náskok dohnat vývojem DOS Plus a později DR-DOS. DR-DOS si udržoval technologický náskok před MS-DOSem a byl kompatibilní s programy pro MS-DOS i CP/M-86. Microsoft ho ale přebil pozicí na trhu, silným marketingem a praktikami balancujícími na hraně etiky.

Výrobce operačních systémů tedy na počátku nebyl jen jeden, ale mezi Microsoftem a jeho hlavním rivalem Digital Research byl hlavní rozdíl v tom, že zatímco Gary Kildall a jeho Digital Reasearch se snažili konkurenci technologicky převýšit, Bill Gates byl mnohem obratnější a důraznější v obchodních jednáních a měl představu o komerčním potenciálu operačních systémů.

No comments:

Post a Comment