Thursday, March 11, 2010

Proč se v devadesátých letech neprosadil IBM OS2

Jak to začalo vlastně celé začalo?

Před rokem 1987 společnost IBM provozovala na svých osobních počítačích IBM PC, které se staly základem dnešních osobních počítačů, operační systém firmy Microsoft MS DOS. O pozadí toho, jak Microsoft dostal svůj operační systém do počítačů IBM lze nalézt dostatek informací v předchozích příspěvcích na blogu. Nás bude zajímat dění v roce 1987 a později. Proč právě rok 1987? V roce 1986 přestával být systém DOS dostačující pro potřeby uživatelů pécéček, byla zde konkurence v podobě Appelu a jeho vcelku vydařeného Macintoshe a tak se IBM a Microsoft rozhodly zastarávající DOS nahradit pokročilejším operačním systémem.

A tak v roce 1987 spatřil světlo světa nový operační systém OS/2 v jeho první verzi. Dvojka v názvu je z toho důvodu, že IBM tento systém považovalo za druhý v řadě po MS DOSu. Zde je dobré zmínit produkt IBM s názvem TopView - grafická nástavba DOSu, která se do roku 1987 nestačila prosadit. Významným rysem OS/2 byla podpora preemptivního multitaskingu a později multithreadingu, avšak systém nabízel pouze základní textové rozhraní a podporu disků do velikosti 32 MB. Systém fungoval v 16ti bitovém režimu.
Zde je dobré vidět krok Microsoftu - Steve Ballmer představuje v NewYorku MS Windows 2 - plně grafické - vice než 600ti vývojářům.

První vývoj systému IBM OS/2 společně s Microsoftem

O rok později byla představena grafická verze (1.10) s grafickým rozhraním - Presentation Manager. Ovládání bylo stále těžkopádné a ve stylu IBM i relativně komplikované. Důležitým krokem bylo zavedení souborového systému FAT, který byl využívaný ve vylepšené podobě donedávna u systému MS Windows. Zajímavostí je, že v roce 1988 uveřejnil Microsoft vývojové prostředí SDK for Windows.

V této době se systém velmi slibně vyvíjel, novější verze vylepšovali grafické rozhraní, vznikl souborový systém HPFS a další drobné vylepšení. Připravovala se také verze 2.0 představující první 32bitový operační systém pro osobní počítače běžící na slavných procesorech 386, tedy platformě x86.

Zásadním se pro vývoj stalo rok 1990, kdy Microsoft ukončil spolupráci s IBM a to hlavně díky tomu, že se začal prodávat velmi nadějně jejich operační systém Windows 3.0. V této době lze spatřit první větší krok Windows k vítězství nad OS/2. Microsoft se začal plně věnovat vývoji Windows a jako záložní plán měl stále OS/2 v připravované verzi 3, která byla později základem pro síťové Windows NT (New Technology).

Zajímavé také je, že IBM a Microsoft vydali v roce 89 společné prohlášení, že Microsoft nebude uvádět nové funkce pro systém Windows aby pomohl rozšíření OS/2 do hi-tech PC.

Vývoj systému OS/2 v konkurenci s Windows

V počátkuk 90. let uvedl IBM přepracovanou verzi OS/2 1.30 Cutter. Systém neobsahoval zdrojový kód od Microsoftu. Toto vylepšní mělo za následek menší, rychlejší a stabilnější systém, přibyl programovací jazyk REXX, cache pro souborový systém HPFS a podpora rozlišení 1024x768.

Následně roku 92 byla vydána verze 2.0, podporovala 32bitovou platformu Intel x86, umožňovala spouštění programů jak pro DOS, tak Windows. Zajímavostí je i nákup licence Windows 3.0 a následný prodej pod názvem Win-OS/2. Systém virtuálního počítače umožňoval spouštění aplikací tak, aby jejich pád nemohl ovlivnit běh aplikace jiné. O rok později přišla verze 2.10 s podporou 32bitového grafického systému s podporou zvuku a videa, a také PCMCIA karet. V dubnu 1992 přišly na trh také Windows verze 3.1 a za prvních několik měsíců se prodalo 3 milióny kopií. V roce 93 uvedl MS na trh verzi 3.11, ta podporovala snadné sdílení v peer-to-peer sítích a ještě víc tak podopřila prodej systému Windows.

OS/2 WARP
V roce 94 přišla verze OS/2 WARP 3, která byla více marketingově propagována. Po technologické stránce přinesla podporu protokolu TCP/IP, internetový prohlížeč, FTP klient, poštovní klient, atd.. Nová byla široká podpora různého hardwaru, dobrá podpora multimédií a vlastní kancelářské aplikace. O rok později byla uveden aktualizace pod označením WARP Connect. Ta systém doplnila o nástroje pro práci v síťovém prostředí. V této době byl však podíl MS Windows na trhu tak velký (přes 86%), že OS/2 by pravděpodobně neměla šanci i kdyby přišla se sebelepší technologií.

24. srpna 1995 uvedl Microsoft svá Windows 95 - 32bitový grafický operační systém, v první verzi nebyl integrovaný internetový prohlížeč, v dalších verzích (OSR 2, 2.1) byl už browser IE dodáván. Systém podporoval protokol TCP/IP a měl dobrou podporu síťí. Oproti OS/2 nebyl integrován FTP klient ani poštovní klient. Přibyl také multitasking, objevuje se plug-and-play, připojování k síti přes modem. HW podpora byla výborná a určití výrobci optimalizovali své výrobky pro běh pod Windows

V roce 96 byl představen WARP Server, serverový systém od IBM, později byl doplněn o podporu více procesorů. Koncem roku byla uvedena verze OS/2 Warp 4, poslední celá verze OS/2 s podporou Javy, hlasového ovládání, možností připojení do všech stávajících sítí a dalších drobností.


Od roku 1998, kdy byla uvedena nová serverová verze OS/2 Warp vývoj systému upadá. V roce 2001 byla uvedena poslední verze OS/2 Warp 4.52. Poté vývoj systému převzala firma Serenity Systems, která jej od roku 2001 prodává pod názvem eComStation.




Důvody, proč nebyl IBM OS/2 úspěšný


1) Rozhodující kroky Microsoftu v letch 1985 - 1988. IBM v této době začínal rozšiřovat IBM PC na platformě Intel a neměl pořádný operační systém. Připravovaný TopView stál v těchto letech 150 - 175 $, oproti tomu Windows o 50 dolarů méně. V roce 1987 stáhnul IBM TopView z trhu a nahradil ho OS/2, Microsoft udělal důležitá rozhodnutí: zpřístupňoval vývojářům speciální verze systému, rozrůstali se aplikace - viz. např. Excel. Dalším krokem byla kooperace s IBM pri vývoji OS/2, tedy neujížděl jim vlak v technologické stránce.

2) IBM OS/2 nebyl součástí prodávaných počítačů jako přibalený či nainstalovaný operační systém. Při tomto kroku měl Microsoft jasný cíl, přibaloval svá Windows jako OEM verze k novým PC. To jak MS své Windows šířil, byla výhoda, jeho obchodní a marketingové oddělení bylo oproti IBM napřed. Například v roce 1990 dal Microsoft na marketingovou kampaň Windows 10 milionů dolarů. Důležitá byla také podpora nezávislých výrobců PC, jejich instalace Windows - verze 3.0 na nová PC.

3) Málo aplikací, špatná podpora aplikací třetích stran. Microsoft měl již v roce 1985 po uvedení Windows 1.0 aplikaci třetí strany - Micrografx. Vývojářské platformy IBM nebyly zdarma - nebylo tedy snadné vytvořit program pro OS/2, a to včetně graficky zajímavých her. Celkově programů byl nedostatek a ty hlavní byly uváděny později než u Windows. Avšak poskytnuté aplikace byly vcelku kvalitní a robustní. IBM také zaspalo bitvu prohlížečů, zatímco MS regoval vcelku rychle na krok Netscapu uvedením svého prohlížeče, IBM zůstávalo pasivní.

4) IBM nereflektovalo potřeby uživatelů a často se snažilo implementovat technologie budoucnosti bez dostatečného průzkumu jejich použitelnosti a žádanosti. Viz. například hlasové ovládání ve verzi 4.0. Podle mého názoru byla jeho hlavní oblastí působení business sféra a v oblasti softwaru pro osobní PC neměl tak velkou motivaci pro proražení jako MS. Je to znát i ze zaměření IBM při vývoji OS/2.

5) Cena. IBM OS/2 byl velmi drahý systém, přechod na poslední verzi WARP 4 si některé podniky nemohly dovolit z finančních důvodů. Cena plné verze WARP 4 byla v USA $ 200 což bylo cca 5500 Kč. Cena MS Windows 95 byla v USA $ 20, tedy cca. 550 Kč.



Závěr a hodnocení
Ve svých počátcích byl OS/2 velmi kvalitní, stabilní a špičkový operační systém. Byl zpětně kompatibilní s DOSem i Windows, podporoval multitasking, měl grafické rozhraní, vlastní propracované aplikace, implemenoval mnoho technologických novinek, které žádný z konkurenčních systémů neměl. Přesto však jeho prosaszování, tedy spíše zaspání marketingu na vavřínech, cenová strategie a podpora aplikací třetích stran utlačila tento systém do pozadí a jeho vývoj se zastavil.

To, že systém je kvalitní a jeho stabilita těžko překonatelná dokazuje i to, že byl donedávna používán v některých bankomatech na výběr peněz, do roku 2003 (tedy 2 roky po vydání poslední verze) na odbavovacích přepážkách letiště Ruzyně nebo například na terminálech některých francouzských jaderných elektráren.

Poznámky:
WARP = Microsoft Windows Application Ready Platform

No comments:

Post a Comment